Vlekken verwijderen uit vloerkleden

Samenvatting Artikel

Het is erg zonde als je net een nieuw vloerkleed hebt en er een vlek in komt te zitten, deze wil je dan het liefst zo snel mogelijk eruit halen. Helaas zijn niet alle vlekken even makkelijk te verwijderen en absorberen bepaalde vloerkleden vlekken beter op. In dit artikel lees je welke vloerkleden vlekken beter opnemen, voor welke vlekken je moet oppassen en hoe je vlekken verwijdert uit jouw vloerkleed zodat het er weer als nieuw uitziet.

Vloerkleden waarop je geen vlekken wilt maken

Natuurlijk wil je op geen enkel vloerkleed vlekken maken, maar er zijn een paar vloerkleden waarbij je extra voorzichtig wilt zijn. De reden dat je voor bepaalde vloerkleden extra voorzichtig wilt zijn is, omdat bepaalde vloerkleden lastiger te reinigen zijn. Vlekken en vuil worden gemakkelijk vastgehouden door de vezels van deze vloerkleden. Vloerkleden die lastig te reinigen zijn hebben vaak een dikke, pluizige structuur. Denk hierbij aan wollen vloerkleden, kunstmatige vezel vloerkleden, shaggy tapijten,  berbertapijten en kokosvezel tapijten. 

Soorten vlekken

Er zijn verschillende soorten vlekken die terechtkomen in vloerkleden de één is hardnekkiger dan de ander. Het is daarom belangrijk om op te passen met verschillende soorten materialen of met je huisdieren. Voedselvlekken, drinkvlekken, stofvlekken en urinevlekken zijn vlekken die gemakkelijker te verwijderen zijn dan hardnekkige vlekken. Hardnekkige vlekken zijn olievlekken, Verfvlekken, bloedvlekken en wijnvlekken. Deze vlekken worden lastiger te verwijderen naarmate ze in trekken in het vloerkleed. Het maakt niet uit wat voor soort vlek er zit in jouw vloerkleed het is altijd het beste om deze gelijk te reinigen.

Manieren voor het verwijderen van vlekken

Er zijn verschillende manieren waarop vlekken te verwijderen zijn, welke manier je het best gebruikt hangt af van het type vlek op je vloerkleed. Hardnekkige vlekken gaan natuurlijk lastiger uit het vloerkleed dan voedselvlekken. De eenvoudigste manier om je vloerkleed te reinigen en vlekken te verwijderen is het gebruiken van de wasmachine. De wasmachine werkt minder goed op hardnekkige vlekken, maar over het algemeen is dit wel een goede manier om vlekken te verwijderen.

Een andere manier om vlekken te verwijderen is met een stoomreiniger, hiervoor is het wel handig dat jouw stoomreiniger vloerkleed accessoires heeft. Als je een stoom gebruikt is het belangrijk de vlek eerst goed nat te maken. Vervolgens ga je met de stoomreiniger over de vlek, daarna gebruik je de borstel accessoires om over de vlek te gaan. Als laatst spoel je de vlek met warm water weg en laat je het drogen.

Een manier die werkt op hardnekkige vlekken is een mengsel maken van warm water, azijn en afwasmiddel. Voor je dit doet, probeer je eerst zoveel mogelijk van de vlek op te vegen met een schone katoenen doek. Nu breng je het mengsel aan op de vlek en laat je het rustig intrekken. Vervolgens spoel je de vlek weer af met warm water en laat je deze uitdrogen. 

Het is het beste om geen vlekken te maken op het vloerkleed, maar dit is niet altijd te vermijden. Wel weet je met welke vloerkleden je extra voorzichtig moet zijn, omdat er bepaalde kleden zijn waarin de vlekken snel absorberen. Verder ben je nu op de hoogte wat voor soorten vlekken er zijn en welke het hardnekkigst zijn. Heb je net het ongeluk dat je wat laat vallen op het vloerkleed dan gebruik je één van de genoemde manieren om jouw vloerkleed weer zo goed als nieuw te krijgen. 

Recente Blog Artikelen
Vloerkleden: een must-have voor je huis
Vloerkleden zijn er om sfeer toe te voegen aan…
Wat zijn goede vloerkleden?
Wil je een nieuw vloerkleed aanschaffen maar weet je…
Vloerkleed kiezen en huisdieren: tips
Een vloerkleed en huisdieren in huis? Zo kies je…