Vloerkleed reinigen: tips

Vloerkleed reinigen feature image 01

Samenvatting Artikel

Tips voor het reinigen van een vloerkleed

Ben je op zoek naar tips om jouw vloerkleed optimaal te reinigen? Of je nu net een nieuw vloerkleed hebt gekocht of al een tijdje een vloerkleed hebt: vloerkleden moeten om de zoveel tijd goed gereinigd worden. Ook dien je vlekken die er per ongeluk in komen op tijd aan te pakken, zodat het vloerkleed mooi blijft. In dit artikel vertellen wij je hoe je het beste jouw vloerkleed kunt reinigen. Lees snel verder voor onze handige tips.

Klop het vuil met de mattenklopper uit het kleed

Met een mattenklopper kun je het meeste vuil uit je vloerkleed krijgen. Als je een zware mat hebt, kun je deze beter samen met iemand kloppen. Je tilt hierbij het kleed naar buiten en draait vervolgens de mat om. Nu klop je alles uit de mat, zodat het vuil er goed uitkomt. Je kunt het kleed ook met je handen uitkloppen. Een schoon ogend vloerkleed is hierbij het resultaat.

Stofzuig je vloerkleed 2 keer per week

Het is aan te raden om je vloerkleed zeker twee keer per week te stofzuigen. Door je vloerkleed regelmatig te stofzuigen, zorg je ervoor dat er geen vuil gaat ophopen. Door ook de meubelzuigmond van de stofzuiger te gebruiken, krijg je het tapijt extra goed schoon.

Gebruik eens in het half jaar een stoomreiniger

Zorg er ook voor dat je eens in het half jaar je tapijt grondig schoonmaakt met een stoomreiniger. Deze is namelijk perfect hiervoor. Dit apparaat werkt op stoom en zorgt ervoor dat bacteriën en mijten geen kans krijgen. Met een stoomreiniger maak je je vloerkleed dan ook snel en effectief schoon. Zorg ervoor dat je het tapijt in rechte banen stoomt en ga niet vaker dan een keer over dezelfde plek. Zo ontstaat er geen schade aan het vloerkleed. Stoom is namelijk heet en natuurlijke stoffen zoals wol zijn hier niet goed tegen bestand. Gebruik geen stoomreiniger voor niet-synthetische stoffen.

Gebruik scheerschuim/huisgemaakte middeltjes voor het verwijderen van vlekken

Wanneer je een vlek in je tapijt hebt, kun je deze eerst het beste proberen te reinigen met een doekje en lauwwarm water. Mocht het deppen niet werken, dan is het aan te raden om hier een mousse of shampoo voor te gebruiken. Stel dat je een rode wijnvlek hebt, dan kun je het beste scheerschuim gebruiken. Je kunt ook huisgemaakte middelen gebruiken voor de reiniging van je vloerkleed. Bakpoeder wordt bijvoorbeeld veel ingezet voor diverse soorten vuil. Dit strooi je zo snel mogelijk op de vlek, waarna je er wat water overheen giet en het mengsel een uur laat intrekken. Is de vloer na een uur nog niet weg, dan kun je hetzelfde het beste na twee uur nogmaals herhalen. Wanneer je een koffievlek op het tapijt hebt, kun je het beste een vochtige badstof handdoek gebruiken. Deze leg je over de vlek heen totdat deze is opgedroogd. Mocht de vlek nog niet weg zijn, dan spuit je er een specialistische vlekkenverwijderaar op.

Maak ook gebruik van onze tips, zodat je jouw vloerkleed optimaal kunt reinigen.

Recente Blog Artikelen
Vloerkleden: een must-have voor je huis
Vloerkleden zijn er om sfeer toe te voegen aan…
Vlekken verwijderen uit vloerkleden
Het is erg zonde als je net een nieuw…
Wat zijn goede vloerkleden?
Wil je een nieuw vloerkleed aanschaffen maar weet je…